Endometrios: Drabbar 1 av 10 kvinnor

‍Endometrios är en kronisk sjukdom som drabbar omkring en av tio kvinnor världen över. Trots dess förekomst är det en sjukdom som ofta förblir dold, delvis på grund av bristande kunskap och stigmatisering.

Endometrios: Drabbar 1 av 10 kvinnor

Endometrios är en kronisk sjukdom som är östrogenberoende. Den drabbar omkring en av tio individer födda med livmoder världen över. Trots detta finns en bristande kunskap kring sjukdomens symtom, förlopp och behandling - både hos allmänheten och inom sjukvården. Det innebär att miljontals kvinnor lever med tillståndet, ofta utan korrekt diagnos eller behandling. Underdiagnostik och mörkertal är vanligt trots att det i många fall finns effektiv behandling.

Vad är Endometrios?

‍Endometrios uppstår när vävnad som liknar livmoderslemhinnan växer utanför livmodern framför allt i lilla bäckenet men kan finnas i andra delar av kroppen. Det kan orsaka smärta, inflammation och infertilitet. Symtomen varierar, men inkluderar ofta smärtsamma menstruationer, smärtsam ägglossning, smärta under sexuell aktivitet och bäckensmärta. Det kan även uppstå cykliska besvär t ex vid tarmtömning och urinering.

Vad är Adenomyos?

Adenomyos är en sjukdom som liknar endometrios och betyder att vävnad som liknar livmoderslemhinnan växer inuti livmoderväggen. Även det kan orsaka mensvärk och framför allt rikliga blödningar. Adenomyos och endometrios kan finnas samtidigt.

Feltolkade symptom

Socialstyrelsen bedömer att en av fyra med endometrios är underbehandlade. En förklaring till det är att symptomen på endometrios ofta misstolkas för "normala" menstruationssmärtor av patienten själv, dennes omgivning och sjukvården. Många som söker hjälp får höra att deras symptom är helt normala.  Medelåldern för att få en diagnos är 37 år i Sverige, trots att många kvinnor med endometrios har upplevt problem sedan tonåren.

Hur är det att leva med endometrios?

‍Endometrios kan ha en negativ effekt på kvinnans livskvalitet, inklusive hennes fysiska hälsa, mental välbefinnande, relationer och arbetsförmåga. I en svensk studie hade kvinnor med endometrios i genomsnitt 38 dagars sjukfrånvaro per år – att jämföra med 9 dagar som genomsnitt för kvinnor i samma åldersgrupp.

Hur kan man upptäcka endometrios?

Endometrios kan upptäckas av läkare via kvalificerat ultraljud vilket är förstahandsvalet, eller via en magnetröntgen. Att endometrios inte upptäcks vid en sådan undersökning utesluter inte att den ändå finns.

En annan metod för att upptäcka endometrios är en titthålsoperation, men det är oftast bara ett alternativ efter att man testat olika typer av behandling.

Hur kan man behandla endometrios?

Endometrios behandlas med hormonella läkemedel. Målet med behandlingen är att patienten blir blödningsfri och inte får ägglossning. Detta kan man åstadkomma med olika typer av hormonella preventivmedel såsom p-piller, minipiller, mm och ibland behöver man nedreglera individens egen hormonproduktion med starkare läkemedel.  

Varför ska man behandla endometrios?

Att så tidigt som möjligt diagnostisera och behandla endometrios är avgörande för patientens livskvalitet. Obehandlad har sjukdomen ett sämre förlopp med högre förekomst av kronisk smärta, infertilitet, (skador på vitala organ) och psykisk ohälsa.

Endometrios och infertilitet

Kvinnor med endometrios drabbas av infertilitet i dubbelt så hög utsträckning som kvinnor utan endometrios. Rätt behandling och tidiga insatser samt kunskap kring endometriosens utbredning kan öka chanserna till graviditet.

Utmaningar i vården

Endometrios är en komplex sjukdom som kräver rätt vård och ett engagemang från vårdgivaren. Många patienter feldiagnostiseras och upplever att deras problem inte tas på allvar när de söker hjälp.

Kvinnors egna erfarenheter

Berättelser från kvinnor som lever med endometrios vittnar om en vardag fylld med smärta, osäkerhet och ofta en känsla av att inte bli tagen på allvar av sjukvårdspersonal. Många uttrycker en frustration över bristen på förståelse och empati i vårdsystemet.

Vården på EndoGyn

Vi arbetar utifrån medicinsk evidens och förhåller oss till de riktlinjer som finns på plats. Men vi ser också vikten av att bemöta varje patient individuellt, med empati och respekt. Vården hos oss har ett stödjande perspektiv där patienten får träffa samma läkare och även ha tillgång till kontaktbarnmorska för uppföljning. Vår ambition är att ingen patient ska känna sig ensam eller utelämnad, oavsett vad denne går igenom. Vi samarbetar med kunniga remiss-partners som delar vår syn på engagemang och omtanke kring patienten.

Läs fler artiklar

Till nyheter