Förklimakteriet & Klimakteriet

Klimakteriet är en naturlig del av kvinnans livscykel. För vissa går den förbi obemärkt men för de allra flesta blir det kännbara förändringar och varierande besvär. Här beskriver vi klimakteriets olika faser, vanliga problem och hur du kan hantera dem.

Klimakteriet, även känt som menopaus, är en naturlig del av kvinnans livscykel. Fasen varierar i längd för varje individ, från några få år till över ett decennium. För vissa går den förbi obemärkt men för de allra flesta blir det kännbara förändringar och varierande besvär. Under denna tid minskar äggstockarna gradvis sin hormonproduktion, vilket leder till att menstruationen upphör. Kroppen genomgår betydande hormonella förändringar som påverkar varje kvinna olika. Medan vissa upplever minimala symtom, kan andra uppleva betydande påverkan på sitt välbefinnande.

Klimakteriets tre faser

Premenopaus - förklimakteriet

Klimakteriet är en flerårig process där de första tecknen som kommer från sjunkande nivåer av hormonet progesteron (gulkroppshormon) ofta är oregelbunden menstruation, rikliga blödningar och andra symptom liknande premenstruella spänningsymptom (PMS). Initialt kan besvären bli mer frekventa, innan mensen börjar avta och kommer mer sällan, ibland med månader emellan. Denna period som kan sträcka sig över flera år före den sista menstruationen, benämns ofta som förklimakteriet eller “pre-menopaus”. Östrogennivåerna börjar snart också sjunka, och då uppstår ibland mer typiska klimakteriesymtom som värmevallningar, ökad svettning, hjärtklappning, störningar i sömnmönstret och en allmän känsla av utmattning. Dessutom minskar produktionen av androgener, vilket kan resultera i lägre sexdrift, ökad trötthet och en nedgång i muskelstyrka.

Menopaus: slutet på menstruationscykeln

Om det gått sex månader sedan den senaste menstruationen, är det ofta ett tecken på att den sista mensen har inträffat. När ett helt år passerat utan ytterligare blödning kan det fastställas med säkerhet. Denna avslutande menstruation benämns som menopausen. Detta sker ofta runt 51-52 års ålder, även om åldern varierar kraftigt. Vissa kvinnor når denna fas tidigare, särskilt de som genomgår kirurgi eller behandling som påverkar äggstockarnas hormonproduktion, vilket leder till snabbare och mer uttalade symtom.

Postmenopaus

Postmenopaus är klimakteriets slutskede, markerad av att en kvinnas menstruation naturligt har uteblivit i tolv månader. Detta skede är slutet på kvinnans fertila år och innebär en betydande minskning av flera hormoner. De mest intensiva symptomen på klimakteriet avtar ofta under postmenopausen som en effekt av att hjärnan och kroppen vänjer sig vid de lägre hormonnivåerna. Men många kvinnor kan fortsätta uppleva vissa långsiktiga effekter av förändringarna. Dessa inkluderar ökad risk för osteoporos på grund av minskad bentäthet, förändringar i hjärt- och kärlhälsan, och fortsatta vaginala och urulogiska symtom som torrhet och inkontinens. Att upprätthålla en hälsosam livsstil, med regelbunden motion och balanserad kost, kan därför vara viktigt för att hantera dessa utmaningar och stödja en god hälsa genom postmenopausen. Hos ca 10% av alla kvinnor blir vissa symptom bestående livet ut, medan det är vanligare att de är över efter genomsnittligen 5 år.


Klimakteriebesvär

Värmevallningar

Ett vanligt symtom under klimakteriet är plötsliga intensiva svettningar. Dessa episoder kan inträffa dag som natt och är inte nödvändigtvis kopplade till fysisk aktivitet eller omgivningens temperatur.

Nedstämdhet, Oro & Ångest

Hormonella förändringar under klimakteriet kan leda till psykologiska effekter såsom nedstämdhet, ökad oro och ångest. Dessa känslor kan vara nya eller förstärka tidigare upplevelser av psykisk ohälsa.

Urinvägsbesvär

Minskningen av östrogen under klimakteriet påverkar urinvägarnas och blåsans funktion, vilket kan leda till frekvent urinträngning, svårigheter att tömma blåsan helt och en ökad risk för urinvägsinfektioner.

Hjärndimma

Många kvinnor rapporterar en upplevelse av "hjärndimma" under klimakteriet, vilket kan innefatta minnesproblem, svårigheter att koncentrera sig och allmän mental trötthet.

Sömnsvårigheter

Sömnproblem, oftast frekventa uppvaknanden följt av svårigheter att somna om, förvärras ofta av värmevallningar.

Humörförändringar

Humörsvängningar under klimakteriet kan variera från lätt irritabilitet till djup nedstämdhet.

Torra Slemhinnor

Minskade östrogennivåer kan leda till torrhet i slemhinnorna, särskilt i underlivet, vilket kan orsaka obehag. Men även torrhet i andra slemhinnor såsom ögonen och munnen.

Urinvägsproblem

Försvagning av vävnaderna runt urinblåsan och urinröret kan orsaka urinläckage och ökad känslighet för infektioner.

Förändrad Fettfördelning

Efter klimakteriet tenderar kroppen att lagra mer fett runt midjan, vilket ökar riskerna för hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.

Svagare Skelett

Benskörhet blir ett ökande problem när östrogenproduktionen minskar, vilket gör skelettet mer bräckligt.

Hur kan klimakteriet påverka mental hälsa?

Klimakteriet är en betydande övergångsperiod och förändring och det är helt naturligt att den för med sig starka känslor. Många upplever en sorg över åldrandet och förändringarna som sker med kroppen. Det kan vara en utmanande tid då många jonglerar arbete och ansvar för både barn och åldrande föräldrar, vilket kan inverka på både humör och sömnkvalitet. För vissa innebär klimakteriet en förlust, som att möjligheten att bli gravid försvinner. Men det finns också de som ser denna tid som en positiv förändring, en möjlighet till befrielse från menstruation, mensvärk och besvär med preventivmedel.

Vård för klimakteriebesvär på EndoGyn


Klimakterieproblem är en bidragande orsak till sjukfrånvaro hos kvinnor och många feldiagnostiseras med utbrändhet eller depression. Men med rätt behandling kan kvinnor bli nästintill symptomfria. Om du märker tecken på att du är på väg in i klimakteriet eller redan upplever symtom, är du välkommen att söka vård hos oss. Vi ger anpassad behandling baserad på dina behov, din bakgrund och eventuella riskfaktorer som kan påverka. Alla kvinnor har individuella förutsättningar och olika hormonnivåer kroppen är van med. Vi tycker att alla kvinnor förtjänar att få den bästa vård som är anpassad efter sina behov. Vi har stort fokus på bioidentiska hormoner och är lyhörda inför varje patients behov.

Läs fler artiklar

Till nyheter