En undersökning utförd av Kantar Sifo på uppdrag av EndoGyn och Endometriosföreningen visar på stora brister i kunskapen kring endometrios.
Stockholm, 18/3 2024 – En undersökning utförd av Kantar Sifo på uppdrag av EndoGyn och Endometriosföreningen visar på stora brister i kunskapen kring endometrios, en kronisk sjukdom som drabbar en av 10 kvinnor i Sverige. Det är dubbelt så många som antalet svenskar som uppskattas vara drabbade av diabetes, vilken klassas som en folksjukdom. Den kroniska sjukdomen bryter i regel ut tidigt i tonåren, men snittåldern för att diagnostiseras är 37 år och det tar i genomsnitt 8 år från att patienten aktivt söker vård tills denne får behandling och hjälp.
När EndoGyn, tillsammans med Endometriosföreningen, Sverige genomför en SIFO-undersökning framkommer det i resultatet att nästan hälften av Sveriges befolkning aldrig har hört talas om sjukdomen. Bland barn och ungdomar är hela 80 procent ovetande om vad endometrios är och bara 2 procent av dem har koll på symptom som härleds till sjukdomen.
– Vår undersökning visar tydligt att det finns en stor kunskapsbrist om endometrios, främst hos barn och tonåringar. Det är mycket viktigt att fortsätta informera och utbilda alla åldrar om sjukdomen. Genom ökad kunskap och tidig diagnos minskar risken för att flickor nonchaleras och får sina symptom normaliserade, säger Christina Liffner, ordförande Endometriosföreningen, Sverige.
Nyckeln till att skapa bättre förutsättningar för att leva med endometrios är just tidig diagnos och behandling. Obehandlad ökar dessutom sjukdomen risken för infertilitet, psykisk ohälsa och äggstockscancer. För att svara upp på problemet har EndoGyn samlat några av Sveriges främsta experter på ämnet under sitt tak, däribland ungdomsgynekologen Pia Jacobsson Kruse och Cornelia Libeau, gynekolog med mångårig erfarenhet av avancerat ultraljud.
– SIFO-undersökningen bevisar den tes som vi utvecklat och grundat EndoGyn på. Situationen som den är nu är ohållbar och vi är därför väldigt stolta över att vara den första gynekologimottagningen med endometriosinriktning inom öppenvården i Sverige som inte bara behandlar vuxna. Vi behandlar även barn och ungdomar. För att göra verklig skillnad behöver vi agera i tid, säger Ofra Wersäll.
Av undersökningen går det också att utläsa att endast en av fyra som upplever svåra menssmärtor söker sig till vården. Lägg därtill att vården ofta misstar magsmärtorna för att vara normal mensvärk, vilket tyder på hög okunskap. Att satsningen på forskning kring sjukdomen dessutom är låg, hämmar utvecklingen av såväl utbildning om endometrios som behandling och patientsäkerhet.